Perhetyö
Pienryhmäkoti Polussa perheen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä koko sijoituksen ajan. Perhetyö, joka on enemmän kuin tiivis yhteistyö perheen kanssa, on avainasemassa lapsen tulevaisuuden rakentamisessa. Pienryhmäkoti Polussa on nimetyt perhetyöntekijät, jotka ovat käyneet koulutuksen perhetyöhön. Perhetyön tarve arvioidaan jokaisen perheen kohdalla yksilöllisesti.
Perhetyö on perhettä tukevaa yksilö-, perhe- ja verkostotyötä. Perhetyö on tavoitteellista ja se suunnitellaan yhdessä perheen kanssa perheen yksilölliset lähtökohdat ja koko perhe huomioiden. Perhetyön tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti. Pienryhmäkoti Polussa perhetyötä toteutetaan Perhearvionti-menetelmää punaisena lankana pitäen. Perhetyö räätälöidään aina perheen omien tarpeiden mukaan. Perhetyössä käytetään neuropsykiatrisen valmennuksen tehtäviä perhetehtävinä, ADHD-valmennusta, CASE-työskentelyä ja toiminnallisuutta. Perhetyön tapaamiset tehdään pääsääntöisesti perheen kotona. Tilannekohtaisesti, esimerkiksi perheen voimavaroja tukemaan, voidaan järjestää perheretkiä. Perheretkien tavoitteena on saada aikaan yhteenkuuluvuuden tunnetta perheessä ja edistää perheen sisäistä vuorovaikutusta.
Systemaattinen ja tavoitteellinen perhetyö on Polussa lisäpalvelu, jonka kunta voi ostaa asiakasperheelleen.
Perhearviointi
Perhearviointi on perhetyön työmenetelmä. Perhearvioinnissa kartoitetaan perheen toimintakykyä, voimavaroja, vahvuuksia ja vaikeuksia. Perhearviointi antaa mahdollisuuden perheen sisäiseen dialogiin, vuorovaikutuksien kohentamiseen, sekä vanhemmuuden tukemiseen. Perhearvioinnissa pyritään objektiiviseen havainnointiin ja raportointiin, jotta perheen oma ääni tulisi kuulluksi.
Pienryhmäkoti Polussa perhetyötä toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan perhearvioinnin työmenetelmin perheen voimavarat ja heikkoudet, sekä pyritään tunnistamaan perheen sisäiset ongelmat. Ensimmäisen vaiheen perusteella yhdessä perheen kanssa päätetään mihin perheen elämän osa-alueisiin keskitytään toisessa perhetyön vaiheessa. Ensimmäinen vaihe toteutetaan aina uusien asiakkaiden kanssa. Pienryhmäkoti Polkuun sijoitettavien nuorten perheille tehdään tulokartoituksena perhearvioinnin ensimmäinen vaihe, josta voidaan jatkaa toiseen vaiheeseen tarpeen mukaan ja sovitusti sosiaalitoimen kanssa.
Perhekokonaisuus jaetaan osa-alueisiin, joista jokaiseen voidaan vaikuttaa perhetyöllä. Perhearviointia käytetään perhetyön ensimmäisessä, kaikille kuuluvassa vaiheessa, määrittelemään vahvuudet ja heikkoudet eri osa-alueilla. Perhetyössä voidaan tarpeen mukaan valita osa-alueet, joihin keskitytään.
Pienryhmäkoti Polku tarjoaa kunnille myös Perhearviointia ennaltaehkäisevään perhetyöhön!
Perheen ongelmien, vahvuuksien ja heikkouksien kartoittamista voidaan tarvita;
-
kun suunnitellaan lapsen ja perheen mahdollisesti tarvitsemia palveluja, tukitoimia tai interventioita
-
kun arvioidaan ja mitataan perhetyöstä seuraavia muutoksia
-
kun suoritetaan tutkimusta perhe-elämän ja perhesuhteiden alueella